Despre reziliență și cum să o dezvoltăm

Psiho — 2 April, 2020

“Persistence and resilience only come from having been given the chance to work through difficult problems.”

Gever Tulley

Reziliența este capacitatea noastră de a face față situațiilor negative, potențial traumatice, cuvântul reziliență venind de la „a se întoarce, a ricoșa, a ieși în evidență”.

Practic, ce e sigur în viața asta este că suferința există și nu putem alege să avem doar zile bune, inevitabil, vom și suferi. Avantajul, beneficiul experiențelor negative dacă ele ajung să fie depășite cu succes este că te pot ajuta să fii mai rezilient. Această capacitate este una din cele mai bune asset-uri pe care să le avem în ghiozdanul cu resurse, orice experiențe ne-ar aduce viața, pentru că ne ajută să fim mai flexibili, să ne adaptăm mai ușor la situațiile noi nefavorabile, practic să putem să ducem mai mult, mai bine.

Chiar și simpla înțelegere a faptului că viața e plină de provocări reprezintă o caracteristică a oamenilor rezilienți.

Ce putem face pentru a fi mai rezilienți?

Felul în care suntem rezilienți depinde de la persoană la persoană, însă sunt câteva lucruri care pot ajuta în acest sens:

  • Dezvoltă-ți starea de martor – fii atent la care sunt stările tale, emoțiile dar și comportamentele. Care sunt gândurile tale referitoare la această experiență? Care sunt repetițiile comportamentale pe care ajung să le tot fac? Ce senzații simte corpul meu?
  • Explorează ce crezi despre anumite emoții – Care sunt convingerile tale despre anumite emoții ce te încearcă? Ce înseamnă pentru tine să simți frică? Poate că ne-a tot fost transmis că frica este pentru cei slabi, ori că peste supărări trebuie să trecem repede ș.a Aceste convingeri ne dau un pas în spate când trebuie să gestionăm aceste emoții tocmai, de aceea este recomandat să vedem, ce credem noi despre ele.
  • Dă credit emoțiilor tale  – După ce ne recunoaștem ce simțim, urmează să validăm emoțiile respective. Spre exemplu, Inima îmi bate mai tare și palmele încep să îmi transpire. Simt teamă, din cauza acestui eveniment. 
  • Ancorare în prezent  – despre conceptul de mindfulness și beneficiile lui am dezvoltat aici – însă ideea conform căreia ancorarea în prezent ajută la a fi mai rezilient este tocmai că oprește valul de gânduri orientate către viitor ori trecut și contribuie la găsirea resurselor pentru a gestiona o problemă prezentă, ancorarea în prezent fiind pasul de dinaintea acțiunii – mă gândesc că am de înfruntat această situație – caut soluții – acționez efectiv
  • Gândire flexibilă  – un alt ideal ar fi să ne imaginam că mintea noastră este sub forma unui burete care poate absorbi informație, care se poate modela după noi convingeri pozitive create, care practic e flexibilă în a încerca să găsească soluții la orice provocare
  • Asumarea înfruntării oricărei experințe & cu intenția de a o gestiona și a o depăși – atâta timp cât intenția cu care privim provocările este una pozitivă, de reușită în orice confruntare, pornim cu mindset-ul potrivit, reușind să ne mobilizăm resursele în a acționa eficient și cu succes
  • Cultivarea unor obiceiuri sănătoase – fie că este organizarea, dsciplina, ori ascultarea și hrănirea din când în când a copilului rebel din tine, fie că este sportul practicat în fiecare zi, ori jurnalul de recunoștință, găsește care sunt activitățile care te ajută să crești și fă din ele un obicei!

Tind să cred că noi toti suntem rezilienți, într-o mai mică sau mai mare măsură, dar de un lucru sunt absolut convinsă și anume că este una dintre cele mai importante și utile resurse pe care le putem avea!

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept