Experiențele trăite și efectul bumerangului

Psiho — 27 February, 2017

Oamenii își formează deseori păreri strict bazate pe experiența lor subiectivă, pe ce au trăit ei în trecut și pe cum au perceput respectivele momente.

Spre exemplu, ne lăsăm ghidați de sentimente sau luăm o decizie în funcție de cum am perceput anterior o situație asemănătoare. Tocmai din cauza subiectivității intervin numeroși factori ce fac ca judecata noastră să nu mai fie așa clară.

Rolurile pe care le adoptăm fără să vrem sunt cel de victimă, de salvator și de agresor, iar ele ne determină comportamentul. Este posibil, dacă am fost în poziție de victimă într-o anumită relație, să dezvoltăm tiparul agresorului într-o altă relație în care simțim că avem puterea să o facem.

Fiecare model este inițiat de un set de presupuneri nefondate despre celălalt cum ar fi: eu sunt mai puternică ca el, eu îl pot ajuta, el are nevoie de mine.

Este important să învățăm să fim proprii noștri observatori, să reacționăm conștient și să ne corectăm comportamentul. Ancorarea în prezent, atenția și întărirea eului interior sunt moduri utile prin care preluăm controlul și formăm relații sănătoase cu noi înșine și cu oamenii de lângă noi.

Articol publicat in revista Psychologies — Citește în continuare →

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept