Psihologul- magician sau judecător?

Psiho — 29 October, 2017

“Don’t become a mere recorder of facts, but try to penetrate the mystery of their origin.”

Ivan Pavlov

Câteva prejudecăți ale oamenilor ce au rețineri în a intra în cabinetul unui psiholog sunt legate de rolul acestuia. Unii au rețineri, alții intră entuziaști cu așteptări false. O să încerc să ilustrez aceste așteptări și părerea mea referitoare la fiecare dintre acestea, clarificând ulterior, care este rolul psihologului.

  • Oamenii cred că psihologul le va arăta soluția.

În terapie, și nu numai, soluția cea mai bună pentru tine, o cunoști doar tu. Desigur, sunt momente în care psihologul poate prevede care e drumul simplu de a ieși dintr-o anumită situație, dar rolul lui nu este de te duce pe acel drum când tu nu ești pregătit. El te ajută să deblochezi anumite resurse, pe care le deții deja și să le gestionezi astfel încât, mergând din ce în ce mai puțin pe drumuri greșite, vei găsi și drumul corect.

  • Oamenii cred că psihologul face problemele să dispară.

Psihologul nu este un magician, el operează cu comportamente umane, gânduri și tulburări ce au fost studiate și pentru care există metode de evaluare dar și de intervenție. Rolul lui este să găsească planul de intervenție corespunzător ție, dificultăților și nevoilor tale.

  • Oamenii cred că psihologul ține secrete față de copilul lor, care vine la terapie.

Psihologul lucrează având în minte câteva principii etice și morale după care se ghidează. Confidențialitatea este unul dintre ele, într-adevăr, dar nu atunci când părinții vor să creeze o anumită alianță cu acesta, clientul său fiind copilul, respectiv întreaga familie. În acest caz, încrederea copilului în psiholog va fi pierdută, astfel și procesul terapeutic va fi sabotat.

  • Oamenii cred că psihologul ia partea cuiva, ori arată cu degetul vinovatul.

Mulți cred că la psiholog poți veni ca la un judecător  ce emite concluzii la finalul audierii, însă e greșit. El te va ajuta să identifici pattern-uri de comportament, și va lucra cu tine chiar și pe nevoia ta de a găsi vinovați și de a primi din exterior un verdict.

  • Oamenii cred că psihologul deține adevărul absolut.

El te va ajuta să te redescoperi și să îți clarifici care e adevărul tău, cum ești tu, care sunt valorile tale, respectiv unde simți că mai ai de lucrat, pentru ca în final să poți spune că funcționezi în cea mai autentică formă a ta, dar el nu susține că deține adevărul absolut. Deși vor fi momente probabil în care va avea de explicat anumite procedee psihologice, ori anumite tulburări, adevărul său se oprește la aceste intervenții de psihoeducație.

Rolul psihologului/terapeutului tău este de a fi un ghid pentru tine, de a te ajuta să îți dezvolți anumite stiluri de coping, anumite strategii de gestionare a emoțiilor, de a îți dezvolta creativitatea și a te ajuta să te dezvolți personal, stimulând resursele pe care le deții deja. El te va ajuta să fii mai conștient de acțiunile, gândurile și sentimentele tale, ajutându-te să fii mai reflexiv cu propria persoană, pentru a-ți clarifica care îți sunt nevoile și așteptările cu privire la ceilalți.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept