Schimbarea în viața mea

Gânduri — 20 July, 2018

“I have accepted fear as part of life – specifically the fear of change… I have gone ahead despite the pounding in the heart that says: turn back…”

Erica Jong

Mi-a fost dificil să mă gândesc la o schimbare anume, cele referitoare la stilul meu de viață fiind încă în etapa de tranziție, încercare, eșec, adaptare, readaptare și tot așa, așa că am decis să scriu mai general despre cum m-am schimbat eu de când am ales să devin psiholog.

Pentru că aici schimbările sunt palpabile, vizibile, concrete și tot ce se poate, atât în cum văd lucrurile cât și în felul meu de a fi… sau poate s-a accentuat și s-a conturat mai bine eul meu, și vorbesc de schimbare degeaba. Sper să mă lămuresc și pe mine până la final.

Am ales să vin la facultatea de psihologie destul de neștiutoare cu privire la întreg procesul ce avea să urmeze și am descoperit terapia pe parcurs, acestea erau în mod cert cursurile mele preferate și reprezentau ceea ce speram eu să învăț aici chiar de la început.. adică despre om și dificultățile sale.

Răspunsul la întrebări personale au venit fără ca eu să le rostesc și încet încet, ca și când m-aș fi plantat la crescut, m-am trezit 5 ani mai târziu schimbată. Mi-am dat seama de asta din relațiile cu ceilalți și din felul în care se așează lucrurile acum în capul meu.

Privesc lumea diferit, empatia acum e urmată de o înțelegere a motivelor din capul celuilalt, certurile din cuplu sunt urmate de dorința de apropiere și de o mai mare flexibilitate a mea, latura mea rigidă care țipa Așa sunt eu în anii adolescenței a înflorit și a înțeles că schimbarea e singurul lucru cert în viața asta, așa că în loc să o resping, o adulmec de departe, ca mai apoi, să o îmbrățișez. O las să treacă prin mine și apoi privesc cu ea la braț ce a zugrăvit acolo, înăuntrul meu.

Sunt mai flexibilă, mai conținătoare, înțeleg drepturile celuilalt, mă înțeleg pe mine, îmi doresc să mă ascult pe mine așa cum mi-am demonstrat că îi pot asculta pe ceilalți și să îmi ofer libertatea de a fi pe care le-o pot oferi și lor.

Descopăr resurse la mine, odată cu primii mei clienți și învăț să mă iubesc și să mă descopăr cu o naivitate copilărească, dar analitic ca un om matur. Mi-am dat seama că îmi doresc să fac asta și nu mă văd făcând altceva.

Am învățat să accept provocări, am învățat că stilul meu e reprezentat chiar de mine, că e nevoie să fiu creativă și că mă pot adapta din mers în procesul terapeutic, pe măsură ce acesta progresează. Am învățat multe opinii, ipoteze, ce susține x și y, ca să văd la sfârrșitul zilei că e cu mine ce mi-a atras atenția, ce a rezonat cu mine cu adevărat. Am învățat din mers și din greșeli, din relațiile în care funcționam, am învățat chiar și atunci când am vrut să ajut și nu s-a primit, ori când se dorea să ajut și nu puteam.

Mi-am descoperit limitele, m-am uitat în oglindă, am conturat cine sunt eu din piese mici ca într-un puzzle dificil în care ai mereu impresia că îți mai trebuie o piesă. Și piesa eram eu, cea de acum 5 ani, acum, cu câțiva ani în plus și cu un sac mai gras de cunoștințe noi, despre sine și despre ceilalți.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept