De ce să mergi la psiholog?

Psiho — 12 March, 2017

Psychotherapy isn’t a twentieth-century artifice imposed on nature, but the reinstatement of a natural healing process.

Patricia Love

Chiar așa, de ce să mergi la psiholog? Ce ți-o face acolo și care-i rostul exact? Noutatea ne sperie, dar nu asta e problema ci faptul ca am crescut cu convingeri false auzite în comunitatea noastră, ori chiar la cunoscuți: De ce să mergi? Doar nu ești nebun?! 

O să sparg mitul poate, când vă spun că la psiholog mergi și dacă ți-e bine, dar… vrei să fii mai autentic, ori vrei să-ți înțelegi emoțiile și comportamentele, ori pur și simplu vrei să fii  în contact cu tine, căci simți că nu mai știi cine ești.  Poate cauți echilibrul, căci simți că ești copleșit de valul emoțiilor.  Nu ai o viață prea dramatică, dar vrei să îți înțelegi stările, căci de vreo două săptămâni nu mai știi ce-i cu tine. Te poți regăsi la un moment dat într-un astfel de impas, dar  asta nu înseamnă că ești nebun.

Poți apela la consiliere terapeutică dacă:

  • nu știi ce să mai faci ca să scapi de o stare,
  • ai dificultăți în a trece peste o separare/despărtire,
  • dacă nu mai ai poftă de mâncare și simți că viața ta își pierde sensul,
  • te uiți la tine și nu înțelegi de ce reacționezi mereu la fel într-o situație problematică,
  • te trezești în același cerc vicios,
  • te simți în impas,
  • simți că emoțiile te depășesc etc.

Nu doar patologia se tratează la terapie, poți face consiliere și pentru a te dezvolta personal, pentru a-ți clarifica aspectele menționate mai sus, pentru a recunoaște patternurile proprii de comportament, ori pentru a preveni anumite tendințe. Pe lângă toate acestea, da, mergi la psiholog când vezi că anxietatea nu te mai lasă să te descurci, când depresia îți ia pofta de viață ori când relațiile cu cei din jurul tău nu mai sunt deloc satisfăcătoare.

Beneficiile terapiei sunt nenumărate, printre cele mai importante se numără conștientizarea anumitor reacții personale, dezvoltarea capacității autoreflexive, rezolvarea emoțiilor reprimate, redescoperirea de sine. Mai mult decât atât, cel mai probabil vei vedea lucrurile (și oamenii, of course) dintr-o altă perspectivă!

România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, statisticile arată că 1 din 5 oameni suferă de o tulburare psihică, iar o treime din populație va avea la un moment dat în viață o tulburare psihică. Aceste statistici evidențiază și prevalența depresiei în rândul acestor tulburări, în Europa, 1 din 15 oameni suferă de depresie majoră, 4 din 15 de anxietate și/sau toate tipurile de depresie.

Aceste statistici îngrijorătoare ar trebui să ne încurajeze să căutăm să avem o stare de bine pe toate palierele, bio-psiho-social și să ne responsabilizeze să avem grijă de noi și de gândurile noastre.

Long story short, sfatul meu e: mergi la terapie pentru tine, să te ajuti să trăiești frumos!

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept