Martie 2020

Psiho — 31 March, 2020

“It’s your reaction to adversity, not adversity itself that determines how your life’s story will develop.”

Dieter F. Uchtdorf

Trecem printr-o perioadă stranie, iar pentru mulți dintre noi, e prima perioadă de acest gen, primul factor anxiogen ce atinge la nivel comunitar mai toți oamenii planetei. E martie 2020, și e pandemie de COVID – 19. Cu siguranță aveam planuri, vacanțe, ieșiri plănuite, zile de naștere și chiar și o sărbătoare de celebrat la o masă în familie, daaar, suntem în casă.

Noutatea situației, incertitudinea și riscurile pe care le presupune  acest virus, știrile și panica transmisă de evoluția lui în alte țări apropiate nouă, ne cresc anxietatea, compulsivitatea și instalează încet dar sigur starea de alertă în corp. Te-ai simțit de parcă ai un nod în gât, sau poate ți s-au uscat mâinile de cât le-ai spălat? Poate că simți că îți crește pulsul sau dimpotrivă simți cum mușchii picioarelor parcă au înmărmurit.

Fiecare reacționează diferit, însă, noi toți suntem expuși unor riscuri, diferite de cele cunoscute deja, riscuri de a ne lăsa pierduți în vâltoarea știrilor și temerilor și  de a ne pierde încet. Riscul de a nu mai avea grijă de sănătatea noastră mentală – sau de a rămâne blocați în modul freeze în fața știrilor de la ora 19.

Trebuie să ne ridicăm și să conștientizăm ce ȚINE de noi în această situație, ce ne poate ajuta și cum ne putem îngriji mai bine sănătatea mentală.

Ține de noi cum privim această situație, adică ce sens îi dăm, și cum ne modifică percepția asupra lumii. Deci, în primul rând să conștientizăm cum ne simțim atât la nivel corporal, simptome fizice, încleștări ale mușchilor, dar și ce stare avem, cum ni se schimbă ea de la o zi la alta, acasă, în autoizolare. Aici poate ajuta, orice exercițiu de relaxare, de la respirație conștientă, la meditații ghidate, yoga, ori chiar ținerea unui jurnal.

Ține de noi cum alegem să răspundem în fața acestei situații. Ce facem efectiv cu timpul nostru în casă? Cum ne adaptăm mai concret la această nouă situație? Poate e nevoie să fim mai flexibili, ori mai disciplinați ca să putem lucra de acasă, ca să putem să ne împărțim timpul astfel încât să fie împlinite taskurile specifice fiecărui rol.

Ține de noi să ne dăm seama ce funcționează la noi. Trebuie să conștientizăm care e rețeta pentru noi acum, ce ne ajută să fim mai productivi, ori să ne relaxăm, în funcție de nevoile noastre. Poate ne ajută să creionăm o rutină zilnică, poate ne ajută să introducem cât de mult putem din vechia rutină, ori dimpotrivă să o refacem de la 0. Poate ne ajută sportul, modelatul, scrisul, cititul, ori conferințele cu prieteii/colegii de la muncă.

Ține de noi să păstrăm legătura cu cei dragi, să ne informăm din surse sigure – doar atât cât ne face bine, să ne păstrăm speranța și să ne folosim stilurile de coping sănătoase pentru a depăși această perioadă.

 

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept