Practicarea recunoștinței

Psiho — 26 March, 2019

“Let us be grateful to the people who make us happy; they are the charming gardeners who make our souls blossom.”

Marcel Proust

Cum schimbă practicarea recunoștinței felul tău de a gândi?

Practicarea recunoștinței, alături de conceptul de mindfulness, este utilizată în consiliere, în îmbunătățirea stării tale mentale, stimulând emoții pozitive rapid. S-a demonstrat că stimularea acestei capacități prin efort conștient și exercițiu poate duce la îmbunătățirea stării depresive și anxioase, la reducerea stresului resimțit, un somn mai bun, și o stare de vitalitalite mai accentuată.

Practic, exprimi mulțumire pentru lucruri cât de mici, de la faptul că ești în viață, că poți vedea culorile frumoase pe care primăvara le arată acum, că poși ieși să alergi prin parc, să simți cum îți bate inima din ce în ce mai tare, mergând spre orice te împlinește ori îți dă sentimentul de mulțumire, fericire. Să practici asta, înseamnă să rupi câteva minute din flow-ul inconștient uneori spre care aleargă gândurile tale și să le ghidezi spre drumul asta (pentru că hei, tu controlezi ce gândești) în care oferi mulțumire.

Practic, să fii recunoscător te ajută în a fi mai în contact cu tine, readuce în plan conștient lucrurile pe care deja le-ai obținut, obiectivele pe care deja le-ai atins, resurse pe care deja le ai, ajutându-te să prioritizezi conștient.

De asemenea, studiile arată că efectele practicării recunoștinței au efecte ce rezistă și după 3 luni de la încheierea procesului terapeutic, iar eu personal recomand aceste exerciții indiferent de cum te simți, și dacă ești bine, și dacă ești obosit, ori simți că nimic nu are sens. Acordă atenție persoanei tale și ai grijă de tine, de gândurile tale și de starea ta mentală.

Tipuri de exerciții prin care poți exersa capacitatea ta de fi recunoscător:

  1. notează la sfârșitul fiecărei zile 3 lucruri pentru care ai fost recunoscător în acea zi – ele pot fi cât de mărunte
  2. scrie o scrisoare în care să îți exprimi recunoștința unei persoane dragi ție – timp de 3 sîptămâni pentru 3 persoane diferite – decizi după dacă le și trimiți – nu e musai 😀
  3. practică o plimbare mindful 15 min/zi timp de o săptămână în care să încerci să observi lucruri noi, pentru care ești recunoscător, precum mirosul pomilor înfloriți, senzații noi, cântecul păsărilor, zâmbetele oamenilor ș.a.

Resurse relevante:

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept