10 situații în care ar trebui să mergem la psiholog

Psiho — 25 November, 2018

“According to Madam Pomfrey, thoughts could leave deeper scars than almost anything else.”

J.K. Rowling

… sau când ar trebui, de fapt, să mergem la psiholog?

Să recunoaștem, cel mai probabil așa cum mergem și la doctor, când ne e rău, rău de tot și nu mai știm ce să facem. Când suntem într-un impas existențial și nu mai vedem vreo ieșire din situația respectivă. Ce e greșit la a gândi astfel? Păi așa cum dacă ne-am face analizele și am vedea la doctor cum am putea să prevenim anumite boli, spre ce anume suntem predispuși și la ce să avem grijă, așa putem merge și la psiholog, înainte, pentru dezvoltare personală, pentru a ne recunoaște resursele, ori patternurile disfuncționale în care suntem, sau ce scenarii familiale repetăm.

A fi conștient despre felul în care te comporți, cu ce anume blochezi tu propriile relații și ce ai avea de lucrat la tine, sunt toate lucruri ce le poți vorbi la terapie încă dinaintea întâmplării unui eveniment major din viața ta, care reprezintă un factor de risc ce poate isca acea criză, ori acel sentiment de panică pe care îl prezintă majoritatea ce îndrăznesc într-un final să calce pragul unui psiholog.

Prevenția constă în cazul de față în lucrul cu sine, descoperirea de sine, recunoașterea resurselor și respectiv a lucrurilor cu care putem lupta noi în fața unei confruntări.

… deci, când mergem la psiholog?

  1. Când ești bine, dar vrei să te dezvolți personal (să te cunoști, să imbunătătesti anumite aspecte la tine)
  2. Când vrei să înveți cum să îți gestionezi emoțiile într-un mod sănătos
  3. Când simți că stresul pune stăpanire pe gândurile tale și nu știi cum să le controlezi
  4. Când ești într-un impas existențial (stârnit de un eveniment major întâmplat în viața ta, acestea fiind variate, depinzând de cum sunt resimțite de individ, spre exemplu: divorț, despărtire, pierderea unei persoane dragi, eveniment traumatic etc.)
  5. Când nu te mai înțelegi la fel de bine cu ceilalți ori ai senzația că trăiesti un cerc vicios
  6. Când trăiești dificultăți în relația de cuplu (ori cu părinții, colegii, alte persoane importante pentru tine)
  7. Când ai simptome de burnout (epuizare la locul de muncă, tulburări de somn și/ sau alimentare)
  8. Când recunoști despre tine că ai o anxietate ce îți tulbură viața de zi cu zi
  9. Când nu știi cum să îți gestionezi furia (în trafic ori raportată la sine, la ceilalți)
  10. Când nu poți depăsi un episod depresiv ș.a

În principiu atunci când simți că viața ta de zi cu zi este afectată, că nu mai poți funcționa ca înainte, că nu mai regăsești plăcere în lucuri ce anterior îți bucurau sufletul, e momentul să ai grijă de tine și să apelezi cu încredere, la o persoană specializată ce cu siguranță te va însoți spre tine.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept