Ce facem pentru o persoană cu gânduri suicidare

Psiho — 8 April, 2017

Today I choose life. Every morning when I wake up I can choose joy, happiness, negativity, pain… To feel the freedom that comes from being able to continue to make mistakes and choices – today I choose to feel life, not to deny my humanity but embrace it.

Kevyn Aucoin

Viața este un dar pe care îl avem și de care nu suntem în măsură să ne atingem. Consider că fiecare dintre noi ar trebui să valorizeze viața umană în adevăratul sens al cuvântului și să înțeleagă că nicio durere nu are ca leac stoparea propriei vieți.

De aceea este important daca cunoastem o astfel de persoana sa actionam, sa discutam deschis cu ea, sa oferim ajutorul si suportul nostru.

Cu toate acestea, o persoană care vrea să se sinucidă, vrea să oprească suferința resimțită. Sentimentele de angoasă și disperare fac individul să simtă că asta e singura soluție și să nu mai vadă o altă cale de ieșire. De aceea este important dacă cunoaștem o astfel de persoană să acționăm, să discutăm deschis cu ea, să oferim ajutorul și suportul nostru. Pentru că teama ne face să ne pierdem ideile si este foarte important să știm cum să abordăm o persoană ce trece printr-o astfel de criză, vă încurajez să citiți mai multe aici.

Adolescenții au un factor de risc mai mare în primul rând din cauza nevoilor specifice vârstei, de a fi acceptat, de a fi validat, de a aparține. Ei pot căuta să atragă atenția, să braveze ori să se refugieze, ca și consecință a descoperirii de sine prin care trec. Această perioadă vulnerabilă reprezintă o echilibristică între dependență și independență, de aceea este nevoie de răbdare și înțelegere din partea părinților. Spre exemplu, criza de originalitate este specifică acestei perioade și este carcaterizata de nevoia de afirmare și de revoltă. Instabilitatea emoțională, dorința de a înțelege ce se întâmplă cu sine, toate acestea sunt etape normale ale acestei perioade și pot fi regăsite ca predominante în viețile unor adolescenți.

Am abordat nevoile adolescenților și prevenția suicidului pentru a mai clarifica valul de întrebări ce circulă în media în perioada aceasta, și pentru a aduce o altă perspectivă.

Depresia, evenimentele traumatice, distresul acut resimțit în relațiile cu ceilalți ori în viața cotidiană, alte tulburări psihice, abuzul de substanțe, evenimente ce pot fi resimțite ca și crize existențiale, toate acestea pot fi factori de risc pentru suicid, aceste persoane având deseori comportamente observabile ce stau drept indicatori ai gândurilor lor suicidare. Aceste comportamente pot fi: realizarea unui plan de acțiune, scrisori, mesaje, ori afirmații precum: Cui îi pasă dacă mor? Oricum o să scăpați de mine! etc.

Prevenția suicidului reprezintă efortul organizațiilor și specialiștilor din domeniu ce are ca scop oprirea la timp a actului și a gândurilor suicidare.

Liniile pe care le puteți apela în cazul în care cunoașteți pe cineva într-o astfel de situație sunt: urgențe (112), SOS 0800 801 200 – Alianța Română de Prevenție a Suicidului, Aleg să trăiesc-helpLine etc. De asemenea, vă puteți asigura că persoana se află într-o zonă sigură, eventual că un tutore sau o persoană apropiată poate veni și o poate asista. În cazul unei urgențe, dar nu numai, apelați la un medic psihiatru și la psihoterapie.

Alte resurse:

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept