Cum să îți vorbești frumos

Psiho — 29 August, 2017

“A little kingdom I possess, where thoughts and feelings dwell; And very hard the task I find of governing it well.”

Louisa May Alcott

Calitatea discursului nostru interior este esențială pentru o stare mentală bună și pentru a ne ajuta să ne concentrăm asupra lucrurilor ce contează cu adevărat.

Inner speech-ul este vocea interioară cu care vorbim mai mereu, care ne ghidează sau ne susține, dar care în momente de anxietate, sau impas, ne și încurcă. Inner speech-ul are o funcție reglatoare pentru felul în care gândim și acționăm, adică influențează felul în care ne comportăm. Acesta apare în jurul vârstei de 3 ani când integrăm sisteme separate pentru limbaj și gândire și poate influența pe parcurs și viziunea noastră asupra lumii.

Cuvintele de compasiune nu trebuie adresate doar celor dragi în momente grele, ci și nouă! Trebuie să ne susținem cu vorbe încurajatoare indiferent de situația dificilă pe care o experimentăm, trebuie să păstrăm o atitudine pozitivă și să încercăm să fim cât se poate de obiectivi.

Spre exemplu, în loc de a ne critica singuri, poate în dorința de a ne depăși condiția, poate pentru că suntem competitivi, ori tindem spre perfecțiune (none of which should be encouraged though!) putem să conștientizăm ce simțim pentru a ne orienta atenția spre cum putem rezolva situația pe viitor. În loc de Azi nu am facut nimic bun. Ca de obicei. Nu sunt bun de nimic., îți poți orienta atenția spre ce s-a întâmplat concret, fără să apelezi la generalizări,  Azi am ales să îmi iau o pauză pentru a mă putea concentra apoi. Trebuie să mă adun și voi reuși. 

Fiind atenți la felul în care ne vorbim, ne ajutăm să ne depășim teama de eșec, tendința spre perfecțiune, critica exagerată, și să controlăm momentele în care ne îndoim de capacitățile noastre. Self talk-ul este în fond un fel de coping, dacă îl folosim ca atare.

În cazul celor ce suferă de anxietate/ depresie discursul interior este transformat în ruminație, de aceea în terapie se urmărește înlocuirea acestuia cu un self speech mai pozitiv.

Felul în care ne începem dimineța setează tonul atitudinii noastre pe întreaga zi, de aceea e bine să începem fiecare zi într-un ton optimist, încrezător și nu în ultimul rând, oferind mulțumiri. Șoptește-ți un mulțumesc pentru răbdarea de care dai dovada în a te regăsi și lasă criticul din tine să doarmă azi. Nu uita să-i mulțumești și trupului tău că te susține și se reface neîncetat. Amintește-ți cât ești de grozav și cum nimic nu te poate opri din a te descurca de minune în ziua ce abia a început!

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept