Divorțul – un factor de risc pentru copilul tău?

Psiho — 19 September, 2018

“There is love in holding and there is love in letting go.”

Elizabeth Berg

Divorțul reprezintă un factor de risc în dezvoltarea normală a copilului, putând afecta echilibrul emoțional al acestuia, încrederea sa în unul sau ambii părinți, precum și înstrăinarea sa de unul dintre ei. Sentimentele de abandon pot apărea de asemenea, divorțul reprezentând o etapă prin care părinții vor să își orienteze atenția către ei, ce își doresc ei, și care sunt nevoile lor de fapt.

Dacă vorbim de copii, ci nu de adolescenți ne putem gândi la un comportament mai regresiv, mai copilăros pentru a atrage atenția părinților, pentru a prima grija lor, ca un fel de asigurare. Copiii pot visa la împăcare, pot spera mult timp că cei doi se vor întoarce unul la celălalt, se pot hrăni cu scenarii cu final fericit.

Dacă însă ne gândim la adolescenți, aceștia pot dobândi comportamente mai agresive, acest eveniment putând accentua independența sau dorința sa de a fi independent. El poate încerca să se răzbune pe părinți sub gânduri de forma Voi ați ales să vă gândiți la voi, așa că și eu mă gândesc la mine.

Deși nu există neapărat o relație cauzală, divorțul este un factor de risc. Desigur, depinde mult de structura, personalitatea copilului, cât și de mulți alți factori externi. Să ținem cont și de reziliența copilului și de cât de bine se înțeleg părinții după divorț.

Adaptarea copilului la divorț depinde într-adevăr de mulți factori, divorțul în sine neavând poate însemnătatea pe care i-o oferă un adult, cât faptul că părinții trăiesc într-o relație disfuncțională, conflictuală. Certurile dintre părinți crează stres pentru copil, gândiți-vă cum v-ați simțit și voi când ați asistat la o ceartă între părinții voștri. Poate v-a creat supărare, distres, teamă, insecuritate, sau poate v-ați simțit responsabili să îi ajutați ori să îi împăcați.

Mediul disfuncțional duce la stres pentru copilul ce poate dezvolta comportamente încărcate de anxietate, ori poate tulbura performanța la școală, note scăzute, dezinteres, lipsa capacității de concentrare, ori în cazul adolescenților, acesta poate fi un risc pentru delicvența juvenilă.

Pentru a restaura încrederea unui copil în mediul cald, familial se iau în vedere – Rutina, Ritualurile și Asigurarea. Stabilirea unor ritualuri și păstrarea unei rutine facilitează siguranța, implementând o structură. Asigurarea sau reasigurarea se referă la a-ți asigura copilul de sentimentele tale, de ce simte și părintele ce pleacă despre el, că este în continuare iubit mult, că în continuare veți fi alături de el, și tot ce ați simți că el trebuie să știe. Situația reprezintă o necunoscută, iar el poate avea multe întrebări referitoare la ce se va întâmpla cu el, de aceea e bine să îl reasigurați de aceste lucruri.

Asociația Călătoria Divorțului are grijă de sănătatea emoțională a copilului, oferind părinților mediul în care ei pot crește și pot alege să înțeleagă divorțul, să se înțeleagă pe sine ori pe copilul lor. Prin apelarea la specialiști, ce au în vedere toate nevoile lor – psihologi, avocați, nutriționiști – prin participarea la grupuri de suport și prin campanii organizate, ASC este alături de cei ce au trecut printr-o astfel de experiență.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept