Anxietatea socială în copilărie

Psiho — 8 October, 2018

“What does your anxiety do? It does not empty tomorrow of its sorrow, but it empties today of its strength. It does not make you escape the evil; it makes you unfit to cope with it if it comes.”

Raymond L. Cramer

Comportamentul inhibat este o clasificare a temperamentului din mica copilărie caracterizat de prudența în fața situațiilor nefamiliare, a persoanelor străine, ori a provocărilor. Frica și teama de necunoscut sunt stările ce stau la baza acestui comportament.

Retragerea anxioasă este caracterizată de stări de singurătate (observarea colegilor la locul de joacă fără a se alătura), rușine, ezitare socială, inhibiție verbală când copii sunt în grupul de prieteni. Cercetările arată că aceste comportamente și patternuri de interacțiuni sunt ilustrative pentru anxietatea socială.

Copiii ce sunt retrași sunt descriși ca având dorința de a se integra și de a se juca cu ceilalți, dar sunt opriți de blocajul creat de teama că nu se vor descurca ori că vor performa slab, ori că vor fi evaluați. Acest comportament este identificat ori de către colegi, ori prin observarea directă a comportamentului în timpul interacțiunii.

Atât retragerea anxioasă cât și inhibiția comportamentului, ambele sunt comportamente observabile, inhibiția comportamentală fiind un factor de risc pentru retragerea anxioasă.

Diagnosticul de tulburare de anxietate socială la copii, conform APA (2000) presupune:

  • când se află într-o situație socială, copilul este speriat ori îngrijorat că va face ceva rușinos ce alții vor considera a fi stupid, ori de râsul lumii
  • cel puțin o situație socială este evitată ori îndurată cu distres
  • această problemă interferează cu viața copilului (relații de prietenie, activități la școală ori acasă, ori îl/o împiedică să facă lucruri pe care își dorește să le facă)

Un alt criteriu este și teama de a interacționa cu alți copii, nu doar cu adulți, iar starea lor este descrisă de un sentiment de teamă persistent. Diagnosticul este de obicei realizat prin interviu clinic realizat atât cu copilul cât și cu părinții săi. Tulburările anxioase sunt printre cele mai comune tulburări psihiatrice întâlnite în copilărie și adolescență.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept