Capacitatea reflexivă sau cât de atent ești la tine

Psiho — 30 July, 2018

“The highest levels of performance come to people who are centered, intuitive, creative and reflective – people who know to see a problem as an opportunity.”

Deepak Chopra

În ziua de astăzi suntem prinși între foarte mulți stimuli, toți furând un pic din atenția noastră, astfel încât, întrebați la sfârșitul zilei cum suntem, răspundem din inerție Bine.. A fi atent la tine, la ce impact au anumite evenimente asupra ta, ce gânduri ai și nu în ultimul rând cum te simți, te ancorezi mai mult la prezent și îți arăți în primul rând ție grija, atenția, răbdarea de care ai așa multă nevoie.

Capacitatea reflexivă se referă la abilitatea de a ne înțelege pe noi și pe ceilalți sub formă mentală, precum sentimente, dorințe, atitudini, scopuri. Aceasta este o capacitate esențială care este mai mult decât necesară pentru a naviga prin lumea socială.

Dificultățile avute în ceea ce privește capacitatea reflexivă au fost corelate cu o gamă largă de tulburări și probleme comportamentale, de la psihoze la tulburări de personalitate, tulburări de anxietate, tulburări alimentare ș.a

Capacitatea reflexivă este conceptualizată ca fiind starea ce permite persoanei ce se află în conflict să devină conștientă de intențiile sale, de dorințele, gândurile și sentimentele sale; dar și să perceapă cealaltă persoană ca fiind o ființă cu anumite emoții și intenții.

Peste introspecție și empatie, capacitatea reflexivă se referă la abilitatea de a crea sens și semnificație. Capacitatea reflexivă nu este considerată a fi o încercare conștientă de a te gândi la starea mentală, dar mai degrabă ca fiind parte a memoriei, adică este mai degrabă un concept automatic ce dă formă reprezentărilor interne ale partenerului cu care individul se află în relație.

Felul reflexiv de a funcționa reprezintă una din caracteristicile tipului de atașament securizant și demonstrează capacitatea de insight, de a reflecta și de a empatiza. Cercetările susțin că acestea sunt cele trei aspecte ale metacogniției, cuprinse și de capacitatea reflexivă:

  • Abilitatea de a vedea după aparențe
  • Abilitatea de a recunoaște schimbările produse la sine în timp
  • Abilitatea de a recunoaște și de a accepta diferențele dintre sine și ceilalți

Deși unii susțin că ea diferă de empatie tocmai prin faptul că face referire și la sine, alți cercetători susțin că diferă și de conceptul de metacogniție ce se referă la gândirea despre gândire – Mă gândesc la ce mă gândesc în momentul prezent – prin faptul că aceasta nu este realizată voit, în mod deliberat.

Mai mult decât atât, capacitatea reflexivă este un mecanism ce poate fi modelat în psihoterapie; odată cu îmbunătățirea funcționării psihologice în general, se poate îmbunătăți și aceasta.

Acestea fiind luate în considerare, capacitatea reflexivă poate fi conceptualizată ca fiind un moderator și/sau un predictor al procesului terapeutic și al rezultatului din urma acestuia, la fel de bine cum poate fi un instrument de măsurare clinică.

A fost sugerat că o slabă funcționare reflexivă este o problemă bazală în personalitatea de tip borderline, iar că îmbunătățirea acestei capacități reprezintă un central mecanism de schimbare în psihoterapie.

Capacitatea reflexivă autentică este caracterizată de o recunoaștere a opacității stărilor mentale, și modestitate și în ceea ce privește stările mentale ale altora.

Astfel, dacă reușim să punem pauză agitației zilnice și să ne întrebăm sincer ce facem, cum suntem, ne arătăm atenția cuvenită, stimulând și capacitatea reflexivă.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept