Ce este Anxietatea?

Psiho — 4 November, 2017

“Anxiety is the dizziness of freedom.”

Søren Kierkegaard

Anxietatea reprezintă starea de neliniște privitoare la viitor, ci nu la un eveniment specific din viitor. Acest sentiment resimțit din când în când este normal, însă când influențează desfășurarea activităților zilnice vorbim despre tulburarea anxioasă. Influențarea activităților zilnice înseamnă adoptarea unor comportamente de evitare sau blocarea anumitor reacții pentru a înlătura acest sentiment, ori luarea anumitor decizii în acest sens (ex. evitarea vorbitului la telefon în public, evitarea locurilor aglomerate, evitarea utilizării toaletelor publice, evitarea petrecerilor etc.).

În primă faza o stare de neliniște poate avea efecte pozitive, ajutându-ne să fim atenți la un anume stimul sau alertându-ne, pregătindu-ne de acțiune, însă când aceasta devine starea predominantă, evidente sunt efectele ei negative.

Tulburările anxioase afectează 1 din 5 americani, iar prevalența este în creștere și în rândul românilor. Aceștia resimt o anumită teamă, neliniște ce a interferat cu activitățile lor zilnice de cel puțin 6 luni sau mai mult.

Tipurile de tulburări anxioase includ:

  • fobiile
  • tulburarea de anxietate generalizată
  • anxietatea socială
  • stres post-traumatic PTSD
  • tulburarea de anxietate la separare

Simptomele acestei tulburări diferă la fiecare tipologie, însă cele general întâlnite sunt: teama, iritabilitatea, starea tensionată, gânduri negative cu privire la evenimente viitoare. Simptomele fizice includ: creșterea pulsului, durere de cap, tremur, insomnie etc.

Partea bună este că această tulburare, deși printre cele mai întâlnite tulburări psihologice, poate fi tratată cu ajutorul psihoterapiei, de aceea sugestia mea este să aveți grijă de sănătatea voastră psihică preocupându-vă activ în ceea ce o privește! Învățarea unor metode de relaxare, a unor exerciții de resipirație și dezvoltarea unor strategii de gestionare a emoțiilor, respectiv de combatere a gândurilor dezadaptative, toate acestea sunt metode ce ajută în cazul anxietății.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept