Cum se desfășoară o ședință de terapie?

Psiho — 8 April, 2019

“Courage doesn’t happen when you have all the answers. It happens when you are ready to face the questions you have been avoiding your whole life.”

Shannon L. Alder

Uneori problemele noastre pot fi rezolvate cu ajutorul unui prieten care nu ne judecă, cu practicarea unor hobby-uri sănătoase pentru noi precum activitățile fizice, ori prin artă. Însă sunt momente în viața noastră în care trebuie să apelăm la ajutorul unui specialist.

Știu că sunt multe nelămuriri în ceea ce privește terapia, procesul terapeutic, ce se întâmplă exact acolo, cum ne ajută un terapeut și cum gestionăm anxietatea specifică unei experiențe noi, de aceea am ales să scriu despre asta. Presupunem că ai găsit terapeutul la care ai vrea să mergi sau ți-a fost recomandat unul, ai citit despre el sau l-ai văzut la un workshop, și ai zis să încerci, să îndrăznești. Ai sunat, sau ai lăsat un mesaj și ai stabilit o întâlnire.

Ce urmează?

În principiu, prima ședință este de cunoaștere, iar tu vei avea ocazia să îți cunoști terapeutul și vei putea vedea dacă te potrivești cu el, așa cum și el va lua în considerare asta. Psihoterapia reprezintă în fond talk therapy, ceea ce înseamnă că veți vorbi, veți explora ce te macină, ce te aduce la terapie, dacă ai mai fost la un psiholog și alte astfel de întrebări. Pe lângă acestea, date refitoare la tine, nume, prenume, vârstă, scurte informații relevante pentru procesul terapeutic trebuiesc bifate tot în cadrul primei ședințe.

De altfel, psihoterapia și procesul terapeutic în sine presupune întrebări și răspunsuri menite să te ghideze pe tine în a-ți descoperi resursele, în a conștientiza patternuri de relaționare ori ce este specific problematicii tale. Practic terapeutul lucrează împreună cu tine, oferind un fel de ghidaj printr-un labirint ce are ca scop împlinirea obiectivelor tale.

Prima ședință este și ședința în care se discută lucrurile organizatorice precum:

  • o ședință durează 50 de minute
  • o ședință se plătește la sfârșit (+discuții referitoare la plată, dacă este cazul)
  • reprogramarea următoarei ședințe (la început procesul terapeutic presupune o ședință pe săptămână, și este recomandată păstrarea aceleiași zile/ore)
  • principiul confidențialității

De altfel, este recomandat să nu întârzii, întrucât dacă se pierd din minutele ședinței din cauza terapeutului, ele vor putea fi recuperate, însă daca sunt pierdute din cauza clientului acestea nu mai pot fi recuperate. Următoarele ședințe pot reprezenta și evaluare, aceasta constând în aplicarea unor teste psihologice, tip chestionar pentru a evalua exact simptomele resimțite, însă nu este obligatoriu.

Ultimul lucru, dar nu cel din urmă, terapeutul tău este un specialist care s-a format în domeniu și a adunat în ani de zile competențele necesare pentru a asista psihologic oameni la el în cabinet, de aceea el va fi prezent, empatic și înțelegător.

Eu consider că a merge la terapie este în fond o dorință de autocunoaștere și o dovadă a faptului că ai grijă de tine!

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept