De ce ar trebui să luăm în serios fobia socială?

Psiho — 4 October, 2018

“If you want to conquer the anxiety of life, live in the moment, live in the breath.”

Amit Ray

Anxietatea socială sau fobia socială este o tulburare psihică caracterizată de  teama de a nu fi evaluat de ceilalți. Studiile au descoperit că aceasta este o tulburare predominantă în rândul populației generale și că este mai des întâlnită la femei față de bărbați.

Fobia socială își face simțită prezența de obicei în adolescență și poate deveni cronică; ameliorarea apare foarte rar fără intrevenție terapeutică. Aceasta a fost de asemenea asociată cu alte tulburări psihiatrice precum depresie, alcoolism, asocierea cu acestea îngreunând condițiile traiului cu fobia socială.

Această dificultate este caracterizată de teama de interacțiune socială, unde pacienții se tem de o evaluare negativă din partea celorlalți. Contactul social generează sentimente intense de anxietate, manifestate în mod comun ca înroșirea feței, palpitații, senzație de căldură intensă, ce duc adesea la evitarea sau suportarea situației cu un distres extrem.

Sunt câteva întrebări simple ce pot fi adresate pentru a identifica dacă starea de disconfort resimțit este normală sau nu. Acestea fac referire la disconfortul resimțit și dacă acesta duce la evitarea următoarelor situații: mâncatul în public, scrierea în fața altora, participarea la întâlniri sociale, susținerea unui examen, vorbitul în public și alte situații în care se pot simți în centrul atenției.

Vârsta fragedă de instalare a acestei tulburări merită o atenție specială, eșecul intervenției ori a recunoașterii momentului de debut în timpul perioadei în care sunt dobândite cele mai multe abilități sociale, poate rezulta în  afectarea lor în urma tranziției de la adolescență la maturitate.

De asemenea, cei ce suferă de fobie socială sunt mai predispuși la a fi fără un loc de muncă și dependenți de suport financiar din partea statului față de populația generală. Tot ei au nevoie de o mai mare de serviciile medicale precum psihoterapie, spitalizare, urmărirea atentă a celor ce suferă și de depresie, pentru a monitoriza evoluția tulburărilor.

Fobia socială este o tulburare comună ce afectează peste 12% din populație, mai mult decât atât, ea este de cele mai multe ori cronică și poate avea numeroase consecințe negative asupra calității vieții. Este recunoscut faptul că își are începutul în adolescență, jumătate din adulții fobici au declarat că au resimțit anxietatea încă de la vârsta de 12 ani, 17% au declarat că au avut simptome de când se știu.

In ceea ce privește componentele cognitive ale anxietății sociale, câteva exemple ar fi:

  • predomină răspunsurile negative în scale de autoevaluare a performanței sociale,
  • o interpretare preponderent negativă a feedbackului social,
  • amintirea a mai multor feedbackuri negative decât pozitive,
  • prezența credințelor iraționale,
  • a descrierilor negative despre sine și
  • a standardelor excesiv de înalte pentru a performa.

Tot în aria tratamentelor pentru anxietate intră și tratamentele alternative de meditație și relaxare.

Spre exemplu, o abordare a meditației și relaxării este sistemul de meditație a mișcării bazat pe principii yoga ce includ relaxarea musculară, controlul respirației și concentrarea pe anumite părți ale corpului.

Meditația prin mindfulness presupune dezvoltarea capacității de relaxare, de conștientizare; se ia un punct sau un obiect ca punct de referință pentru a fi mindful în momentul prezent. Gandurile, emoțiile și senzațiile nu sunt judecate, ele sunt pur și simplu trăite, conștientizate și eliberate.

Rezultatul constă în dezvoltarea capacității de a trăi în prezent și duce la o mai bună acceptare de sine. Un studiu longitudinal a indicat ca meditația mindfulness poate îmbunătăți consecințele tulburărilor de anxietate și poate avea efecte benefice de lungă durată.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept