Locul controlului – cui atribui ce ți se întâmplă?

Psiho — 23 July, 2018

“Incredible change happens in your life when you decide to take control of what you do have power over instead of craving control over what you don’t.”

Steve Maraboli

În ziua de astăzi, schimbarea este experimentată foarte des, astfel încât indiferent de mediul social, ori locul de muncă, majoritatea dintre noi depune un mare efort psihic, iar stresul poate influența viața indivizilor atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Unul dintre efectele stresului poate fi resimțit pe plan emoțional sub forma anxietății, ori a  resentimentelor.

Înfruntând o dificultate, fie ea mică sau mare, importantă sau nu, ea creează un mediu ce activează un stil de coping. În acest proces, individul evaluează situația, stimulează abilitățile cunoscute de el, direcționate de trăsăturile sale de personalitate și apoi acționează. Procesul devine mai dificil atunci când individul trebuie să facă față unor stimuli noi, respectiv să se readapteze.

Interpretarea, evaluarea și direcționarea subiectivă a evenimentelor de către indivizi este factorul principal al reducerii sau creșterii nivelului de anxietate și stres. Spre exemplu, în același mediu fizic și social, unii indivizi pot fi foarte tensionați și stresați, în timp ce alții se pot simți foarte comfortabil și fericiți.

Locul controlului este factorul important în interpretarea pe care individul o dă evenimentelor din mediul său. Rotter (1966) susținea că locul controlului este tendința individului de a atribui evenimentele din viața sa, destinului, sorții, norocului, altor oameni, ori rezultatelor trăsăturilor, capacităților și comportamentelor proprii.

El a observat că oamenii se raportează diferit asupra propriei vieți: cine are putere asupra ei? Cine o controlează? El a analizat aceste diferențe sub forma celor două dimenisuni: locul controlui intern și cel extern.

Persoanele ce au un loc al controlului intern tind să atribuie rezultatele evenimentelor din viața lor propriului control și consideră că pot merge în direcția dorită de ei. Ei atribuie realizările pe efortul depus, pe rezultatele acțiunilor proprii. Ei nu rămân indiferenți la restricționarea propriei libertăți și au o personalitate independentă, sunt extraverți și îndrăzneți.

În alta ordine de idei, locul controlului influenteaza emotiile, gandurile si comportamentul unei persoane, dar si stilul de coping al acesteia.

Cei ce au un loc al controlului extern, atribuie rezultatele evenimentelor din viața lor circustanțelor externe și se consideră pe sine neajutorați. Ei consideră că soarta determină cursul vieții lor și că ei nu pot interveni. Locul controlului are un efect considerabil asupra preferințelor individului de a alege între varii comportamente.

În altă ordine de idei, locul controlului influențează emoțiile, gândurile și comportamentul unei persoane, dar și stilul de coping al acesteia. Din acest motiv, cei ce se consideră în controlul propriei vieți se văd mai puternici și experimentează mai puțin stres, spre deosebire de cei cu locul controlului extern, ce cred că viața lor nu este în controlul lor, se simt slabi și sunt expuși unui stres mai mare.

Alte caracteristici:

  • cei ce au locul controlului extern  – resimt mai multă anxietate față de cei cu locul controlului intern, cred că pot schimba puține lucruri cu propriul comportament așa că fac mai puțin efort pentru a-și îmbunătăți situația, ori poate niciun efort, ei atribuind consecințele factorilor externi, atribuie condiția lor și evenimentele ce li se întâmplă norocului, șansei sau puterii celorlalți indivizi, au tendința de a fi mai dependenți
  • cei ce au un loc al controlului intern – simt că ei pot controla evenimentele din viața lor și se așteaptă să poată controla o anumită situație, depun efort pentru a modifica cursul acțiunii; ei tind să fie mai asertivi, mai extraverți, mai orientați către sine, se consideră responsabili pentru consecințele acțiunilor și interacțiunilor lor și au o tendință prosocială.

În consecință locul controlului afectează cognițiile și comportamentul individului, interacționând cu motivația sa de a obține anumite rezultate. Cercetătorii au luat în considerare impactul locului controlului asupra comportamentului, acesta a fost corelat cu credințe asupra lumii, teama de victimizare etc.

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept