Tips & Tricks pentru părinți: Adaptarea la grădiniță

Psiho — 25 August, 2020

Adaptarea la grădiniță este uneori un proces mai dificil, ce necesită, răbdare, compasiune și înțelegerea corectă a nevoilor copiilor. Ce poți face tu ca părinte pentru a pregăti micuțul pentru această perioadă?

Descrie etapa ce urmează

  • Folosește jocul, poveștile terapeutice, marionetele pentru a exemplifica noua etapă din viața copilului tău, vorbește cu el, oferă explicații, răspunde la întrebări, spre exemplu descrie gradinița, ce urmează să se intample aici, în ce zonă este, cât se distrează copiii la grădiniță ș.a. 
  • Poți folosi exemple știute, ori inventate de tine pe moment. Fii spontan/ă, arată-i că ai încredere în el și în ce urmează să se întâmple. Normalizează și generalizează mersul la gradiniță cu exemple precum Toți copiii merg la grădiniță. Așa cum mami și tati merg la muncă, așa copiii merg la grădiniță. 

Program&Rutină 

  • Folosește o trecere treptată la programul lung pentru grădiniță. Începe pe program cât mai scurt, mărind treptat in funcție și de disponibilitatea copilului, programul.
  • Poți folosi timpul în care tu te pregatești pentru serviciu – timp în care sa se pregatească și el pentru gradinită – pentru a intra în noua rutină, pentru a se obișnui și el cu faptul că asta va fi rutina lui – exemple concrete: pregătiți împreună și pentru el haine pentru grădinița, rucsac cu schimburi ș.a. completând apoi cu rutina de seara.
  • Oferă repere clare cu momentul în care vei sosi să il iei de la grădiniță, de genul: Veți lua gustarea de fructe, veți ieși afara, veți canta la circle time, luati pranzul și apoi vin sa te iau. 
  • Încearcă să nu ceri prea mult de la primele zile, acordă-i și lui și ție timp să vă adaptați la noua perioadă. 
  • Ține cont de ritmul copilului – cum a reacționat el în trecut la schimbare? Ce l-a ajutat atunci să se poată acomoda la noul mediu/ lucru? Ai în vedere că și aceasta e o schimbare pentru el, poate printre primele schimbari mari. Adaptarea depinde de ritmul fiecărui copil de a se integra în noua rutină, poate dura câteva zile sau poate dura câteva săptămâni. 

Ce poți oferi tu 

  • Transmite-i încredere – atat atitudinal cât și comportamental: în discurs, expresii faciale, fii vesel/ă, zambeste-i, arata-i ca ai încredere în adulții de la sala.
  • Nu exprima teama ori îndoiala de față cu copilul, el simte și înțelege ce transmiți, ce simți. Orice stare este transmisă cu ușurință de la părinți la copii.
  • Nu te feri sa acorzi afectiune, observă și validează ce simte el, Observ ca ești trist/ nerăbdător/ curios. Oferă confort făra a prelungi însă, starea de neliniste la intrare în sală. Vă puteți gândi împreună la o rutină de despărțire (spre exemplu: două îmbrățișări și apoi mergi să îi saluți pe colegi).

Terapia online vine cu aceleași beneficii ca întâlnirea din cabinet, dar cu o flexibilitate mai mare. Avem grijă de noi, continuăm online!

Fie că te confrunți cu dificultatea gestionării situației actuale, fie că ți-ai dorit de mult să încerci o ședință de psihoterapie, îmi poți trimite un email! Îți voi răspunde în cel mai scurt timp! #stayhome #staysafe

Solicită o programare

Acest site folosește cookie-uri. Află mai multe

Accept